De sanitaire ruimte van hygiëne naar beleving

De sanitaire ruimte: van hygiëne naar beleving

De sanitaire ruimte: van hygiëne naar beleving

De sanitaire ruimte, iedereen maakt er gebruik van. Jaarlijks gaat iemand gemiddeld 2.500 keer naar het toilet. Dit komt neer op zo’n 7 keer per dag. Daarbij gebruiken we ieder jaar bijna 21.000 toiletpapiervelletjes per persoon. En wist je dat vrouwentoiletten meestal schoner zijn dan het mannentoilet? Toch willen veel vrouwen vanwege de hygiëne niet op een ‘vreemde’ wc-bril zitten. Echter de plashouding waarbij je met je billen boven de pot blijft hangen kan juíst een blaasontsteking veroorzaken!

Hoe veilig is de toiletruimte eigenlijk?

Als je een willekeurig persoon zou vragen: ‘Waar is het schoner, op het toilet of in de keuken?’, dan is de kans groot dat voor het laatste wordt gekozen. In de keuken worden namelijk lekkere dingen gemaakt en dat geldt niet voor de toiletruimte. Toch worden meer mensen ziek door een bacteriële voedselvergiftiging dan door een bezoek aan een onfrisse WC. “Een schoon en fris toilet is vaak een afspiegeling van de algehele hygiëne in een bedrijfspand of openbare instelling.”

Toch zien we ook regelmatig berichten voorbij komen over de gezondheidsrisico’s van de sanitaire ruimte. Zo liet Freek Veneman, bestuurslid van de Vereniging Schoonmaak Research, bij televisieprogramma Nieuwsuur zien dat een toiletbezoek een reis is langs een hele rij contactpunten. Met mogelijk gevaar voor besmetting met het coronavirus.